021-37823000
شاخص ریبون
1402-12-26

کاربردهای ریبون رزین

دستگاه‌های چاپگر برای چاپ بر روی لیبل نیازمند استفاده از ریبون هستند. این چاپگرها که تحت عنوان پرینترهای لیبل زن هم شناخته می‌شوند، برای چاپ روی لیبل از سیستم انتقال حرارت و ریبون‌ها استفاده می‌کنند. در این حالت ریبون‌ها با دریافت حرارت از لیبل چاپگر موجب ایجاد چاپ بر روی لیبل‌ها می‌شوند. جنس این ریبون‌ها از نوعی پلی‌استر انتخاب می‌شود که مانند نوعی کاربن عمل انتقال نقوش را بر روی لیبل انجام می‌دهند. علیرغم ظاهر یکسان ریبون‌ها انواع متفاوتی از آن‌ها به لحاظ ترکیبات سازنده در صنعت چاپ مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 از ریبون‌های چاپی در چاپگرهای حرارتی استفاده می‌شود تا بتوان از این طریق متون و نقوش مورد نظر را بر روی سطوح فلزی، پلاستیکی و کاغذی چاپ کرد؛ این نقوش دارای دوام و مقاومت بالایی هستند. در میان انواع ریبون‌های مصرفی ریبون رزین به دلیل مزایای متعدد کاربردی قیمت بالاتری را به خود اختصاص داده است. بر همین اساس، در این مقاله به بررسی عمده‌ترین کاربردهای ریبون رزین پرداخته و مزایا و تعدادی از معایب آن را نیز مطرح می‌کنیم.

ریبون رزین چیست؟

ریبون رزین شامل یک نوار پلاستیکی است که به صورت واسطه در بین هد دستگاه چاپگر لیبل و برچسب قرار می‌گیرد و استفاده از آن برای چاپ بر روی برچسب‌های وابسته به مکانیزم چاپ حرارتی غیر مستقیم ضرورت دارد. ریبون‌های رزین(RESIN RIBBON) از دسته ریبون‌های پرمصرف و کاربردی محسوب می‌شوند. لازم به ذکر است که با افزایش درصد رزین مصرفی در ساختار ریبون به دلیل افزایش کیفیت و مقاومت ریبون‌ها قیمت آن‌ها نیز افزایش می‌یابد. ریبون‌های رزین نوارهای دارای جوهر هستند که به صورت رولی تولید می‌شوند و در مقابل عواملی همچون آب، الکل و سایش مقاومت بالایی دارند.

بلاگ کاربردهای ریبون رزین

ساخت ریبون رزین

از رزین خالص در تهیه این ریبون‌ها استفاده می‌شود و به دلیل ویژگی‌های ساختاری که دارند، کاربردهای ریبون رزین بسیار متنوع و متعدد است. اغلب برای چاپ بر روی برچسب‌های پلاستیکی مانند متال (METAL)، تایوک  (TYVEK) و پی وی سی (PVC) استفاده می‌شوند و کیفیت و ماندگاری چاپ با آن‌ها نیز به دلیل درصد بالاتر رزین (چسب) در حد مطلوبی بوده و طول عمر بالایی دارند. همچنین از ریبون رزین برای برچسب محصولاتی استفاده می‌شود که در شرایط سخت محیط‌های صنعتی تولید می‌شوند؛ زیرا در برابر رطوبت، اصطکاک، دمای بالا، حرارت و مواد شیمیایی بسیار مقاوم هستند.

 این ریبون دارای ابعاد مختلفی است و با سایزهای گوناگون ولی استاندارد در بازار وجود دارد. لازم به ذکر است که  وضوح و شفافیت بالای چاپ از ویژگی‌های ریبون‌های رزین محسوب می‌شود؛ از همین‌رو و به دلیل ویژگی‌های مثبت مذکور این دسته از ریبون‌ها در بازار طرفداران فراوانی داشته و بسیار مورد توجه هستند. لذا کاربردهای ریبون رزین در صنایع مختلف طیف گسترده‌ای را به خود اختصاص داده است. در ادامه به بررسی کاربردهای ریبون رزین می‌پردازیم.

کاربردهای ریبون رزین 2

مهمترین کاربردهای ریبون رزین

استفاده از ریبون رزین در صنایع مختلفی مرسوم است. در زیر به تعدادی از با اهمیت‌ترین کاربردهای ریبون رزین اشاره می‌کنیم که عبارتند از:

  1. صنایع چاپ: در صنعت چاپ از ریبون‌های رزین برای چاپ بر روی سطوح مختلف فلزی، کاغذی و پلاستیکی در چاپ بندها، کارت‌ها، برچسب‌ها و بسته‌بندی‌ها استفاده می‌شود.
  2. صنایع بسته‌بندی: در این صنعت از ریبون رزین برای چاپ حرارتی اطلاعاتی همچون محتوای محصول، تاریخ انقضا و شناسه‌های دیگر بر روی بسته‌بندی‌ها استفاده می‌شود.
  3. صنایع برچسب‌سازی: از این ریبون‌های رزینی به طور گسترده‌ای در تولید برچسب‌هایRFID که برچسب‌های شناسایی با فرکانس رادیویی هستند بهره گرفته می‌شود.  
  4. صنایع داروسازی: در صنایع داروسازی از ریبون رزین برای چاپ برچسب‌های اطلاعاتی داروها استفاده می‌شود؛ این اطلاعات شامل نام دارو، تاریخ مصرف، دستورات مصرف و اطلاعات ایمنی داروها هستند.
  5. صنایع خودروسازی: از ریبون‌های رزینی در شرایط کاری سخت خودروسازی مانند رطوبت، دمای بالا و وجود مواد شیمیایی برای چاپ بر روی برچسب‌های سیم و کابل استفاده می‌شود.
  6. صنایع مواد غذایی: در بسته‌بندی مواد خوراکی و محصولات غذایی از این ریبون‌های رزینی برای چاپ اطلاعات مربوط به محصول بر روی آن‌ها استفاده می‌شود. اطلاعاتی نظیر تاریخ انقضا، قیمت و شناسه‌های مربوط به کارخانه تولیدی از این دست هستند.
  7. صنایع الکترونیک: در این صنعت از ریبون زرین برای چاپ بر روی بردهای الکترونیکی، دستگاه‌ها و برچسب‌های دیجیتال استفاده می‌شود. این دسته از ریبون‌ها لازم است مقاومت بالایی در برابر اصطکاک، حرارت و شرایط محیطی سخت داشته باشند.
  8. صنایع آرایشی بهداشتی: کاربرد ریبون رزین در صنایع آرایشی و بهداشتی بسیار مرسوم است و برای درج اطلاعات محصول و نشانه‌های آن مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  9. صنایع لوازم اداری و تحریر: استفاده از این ریبون‌های رزینی در این صنایع در تولید انواع دفاتر، تقویم‌ها، لوازم التحریرها و انواع برچسب‌ها بسیار گسترده است.
  10. صنایع تجهیزات صوتی و تصویری: از ریبون‌های رزینی در صنایع صوتی و تصویری برای چاپ بر روی برچسب‌های محصولات، بردها و قطعات الکترونیکی استفاده می‌شود.

کاربردهای ریبون رزین 3

مزایا و معایب ریبون رزین

حال که با کاربردهای ریبون رزین آشنا شدیم، در ادامه مزایا و معایب این ریبون‌ها را بررسی می‌کنیم. در جدول ذیل تعدادی از مهم‌ترین مزایا و معایب ریبون رزین را فهرست کرده‌ایم:

مزایا

معایب

مقاوم در برابر حرارت

قیمت بالاتر نسبت به سایر ریبون‌ها

مقاوم در برابر مواد شیمیایی ، حلال‌ها، روغن‌ها

استهلاک هد دستگاه به دلیل حرارت

مقاوم در برابر اصطکاک و سایش

تنظیم دستگاه با حرارت بالا و سرعت پایین

تعیین دقیق نقوش و الگوها

عدم امکان چاپ بر روی لیبل کاملا کاغذی

ماندگاری و دوام بالا

سرعت چاپ پایین

کیفیت مطلوب چاپ

فشار بیشتر به چاپگر

 

کلام پایانی

در این مقاله به بررسی مهم‌ترین کاربردهای ریبون رزین پرداختیم و معایب و مزایای کاربردی آن را بررسی کردیم. ریبون رزین همان‌طوری که اشاره شد، یکی از انواع مهم ریبون‌های موجود در بازار است. از انواع دیگر می‌توان به ریبون وکس، ریبون وکس رزین، ریبون سوپر رزین، ریبون رزین وکس رنگی و ریبون واش رزین اشاره کرد. ریبون‌های رزین در بین انواع ذکر شده به دلیل دارا بودن حداکثر میزان رزین دارای کیفیت مطلوبی در چاپ و مدت ماندگاری بالایی هستند.

لازم به ذکر است که نوارهای چاپ ریبون رزین در اندازه‌های استانداردی در بازار وجود دارند و استفاده از ریبون‌های نامناسب با سایز و ابعاد لیبل می‌تواند سبب آسیب‌دیدگی هد دستگاه گردد. لذا لازم است در زمان خرید ریبون رزینی نوع برچسب و کابرد آن‌را قطعا مد نظر داشت. انتخاب یک ریبون مناسب برای شرایط کاری مورد نظر می‌تواند باعث کاهش هزینه‌های مصرفی گردد زیرا به لحاظ مواد دور ریز و فاقد استفاده سبب تولید کمترین میزان ضایعات می‌گردد.

سوالات متداول

سایزهای ریبون رزین شامل عرض‌های 60،80،110 و 160 میلی‌متر است.

کیفیت چاپ و ماندگاری آن در ریبون رزین نسبت به ریبون وکس بهتر است.

در مواد تشکیل دهنده آن‌ها است که پایه این مواد درصد مشخصی از رزین یا وکس است. نوع کاربری آن‌ها نیز به دلیل تفاوت در مواد تشکیل دهنده با هم تفاوت‌هایی دارد؛ مثلا از ریبون وکس رزین که ترکیبی از وکس و رزین است به دلیل دوام و ماندگاری پایین‌تر بیشتر برای چاپ روی لیبل‌های کاغذی و برای کاربری در محیط‌های داخلی استفاده می‌شود.